Translate

dimarts, 28 de gener del 2014

EMPRESES. Mateu & Mateu



La casualitat és una combinació de circumstàncies imprevisibles, fortuïtes, aleatòries.  I té la seva gràcia que una estadística com jo, lluitant sovint amb models matemàtics que pretenen “controlar” els factors aleatoris, estigui envoltada de tanta casualitat.
Voltaire deia que la casualitat no és, ni pot ser res més que una causa ignorada d’un efecte desconegut.
Sigui com sigui, sovint intentem buscar explicacions a les nostres ‘casualitats’…
Fa uns dies que pensava en parlar d’alguna targeta antiga. De les que em van arribar via Conrado Vilar. De les que els números de telèfon són curtets, de menys de 5 xifres. Finalment dijous passat vaig decidir escriure sobre Mateu & Mateu, una històrica empresa de transports que per la seva magnitud i el seu dramàtic final, a principis dels anys 80, fan que a la xarxa se’n pugui trobar informació.


Mateu & Mateu, empresa originària de Cassà de la Selva,  va ser creada poc després de la Guerra Civil i va arribar a ser una de les principals empreses de transport a nivell nacional amb una destacada flota de camions.  Una tèrbola gestió i els efectes d’una crisi econòmica, en aquest cas la de l’època de la transició, van portar aquesta empresa a fer suspensió de pagaments i posteriorment a la fallida. No ha estat fins fa poc més de 3 anys que part dels treballadors i creditors han pogut cobrar les corresponents indemnitzacions.


Tot i haver desaparegut fa prop de tres dècades, Mateu & Mateu segueix viva a la xarxa en gran part per la repercussió econòmica del cas, també per les històriques imatges de camions, o com a tall de curiositat, per ser l’empresa encarregada de traslladar el claustre trobat recentment a Palamós.


Part de tota aquesta informació sobre Mateu & Mateu la recollia el periodista Ignasi Pujol en un article publicat al diari Expansión l’any 2008. Un Ignasi Pujol que, justament el dia abans de la meva cerca documental sobre aquesta empresa, havia estat  noticia als més destacats mitjans de comunicació per la seva colpidora i prematura mort.
Hores després he sabut que Ignasi Pujol, a qui no coneixia personalment, era net i fill d’uns amics de la família.



I curiosament, també he sabut que el meu avi matern, a qui no vaig arribar a conèixer tampoc, havia estat treballador de Mateu & Mateu.
Casualitats...?

-Entrada dedicada a la família Pujol Manzanera -

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada