Translate

dissabte, 19 de juliol del 2014

EMPRESES. Bodegas Irache



Iratxe o Irache és un nom de dona d’origen basc. La imatge de la Verge d’ Iratxe està actualment situada en una petita població navarresa anomenada Dicastillo, però és en un poble molt proper, Ayegui, on es troba el conjunt monasterial d’Irache.
Monestir d'Irache
La història del monestir d’Irache es remunta a principis del segle X, essent  Sancho Garces I  rei de Navarra el fundador.  Amb tants anys de solera, els fets succeïts al voltant d’aquest monestir són innombrables i com no pot ser d’altra manera, existeixen llegendes vinculades a l’indret. S’explica que durant el segle XVI San Veremundo, un dels abats del monestir que per cert acumula curioses llegendes, oferia d’amagades aliments als peregrins del Camí de Santiago.
Bodegues Irache estan situades en les vinyes a tocar del monestir  i tal com indica la seva targeta, van néixer l’any 1891. Amb un mercat estès a més d’una cinquantena de països del món, aquestes bodegues compten amb una àmplia varietat de productes, incloent-hi oli i fins i tot de conserves de productes típics de la zona.

Coincidint amb el centenari de l’empresa, es va habilitar l’edifici més antic de les bodegues per fer-ne un Museu del Vi, que compta amb més de 200 peces històriques relacionades amb el món vitivinícola.
Però el fet que més m’ha cridat l’atenció de les Bodegues Irache és que, en una de les seves parets exteriors, per on justament hi té pas el Camí de Santiago, hi ha instal·lada una font que brolla vi i convida als peregrins a tastar-lo. Talment com San Veremundo feia d’antuvi a la zona.
Font del Vi
En tot cas aquest curiós descobriment, que personalment he fet remenant la pàgina web de les bodegues, sembla que és àmpliament conegut. Qualsevol de les guies de peregrinatge o els diversos llocs web i blogs que parlen de l’esmentada travessia n’estan plens de referències. A les portes de Sant Jaume, tant el Camí com la Font del Vi estan a l’ordre del dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada