Translate

divendres, 10 d’octubre del 2014

PERSONES. Montse Bergé



A dies d'haver celebrat el primer aniversari d’aquest blog, la meva mare gairebé no ha tingut oportunitat de llegir-ne res. Ella forma part d’aquest col·lectiu de gent gran que no s’ha submergit en el món de les noves tecnologies, de fet s’estima que únicament entre un 10 i un 20% dels majors de 65 anys han utilitzat internet alguna vegada.
Tot i així, ha seguit de prop algunes histories que s’amaguen darrera de les targetes que he anat presentant. Per altra banda, m’insisteix en que quan parli de les seves, ho faci d’una determinada manera.
La meva mare és una persona alegre i molt generosa. Xerraire de mena i tal vegada esgotadora. A vegades està eufòrica i d'altres apàtica, i és que, seguint les seves instruccions, he de dir que ella pateix un trastorn bipolar. Aquestes són les seves targetes:



Avui, 10 d’octubre,  es celebra el dia internacional de les malalties mentals. Aquestes, són un tipus de malalties que sovint estigmatitzen a la persona que les pateix i generen un destacat sentiment d’impotència tant al malalt, com a la gent del seu entorn.
El trastorn bipolar en concret, es caracteritza perquè el malalt pateix períodes de depressió i períodes en els que està extremadament animat o amb nivells d’energia molt elevats. És un trastorn que es presenta per igual en homes i dones; normalment els primers episodis apareixen entre els 15 i els 25 anys i s’estima que és una malaltia que afecta a un 2.6% de la població.

Actualment no hi ha cura per a aquesta malaltia, així que els tractaments es basen en estabilitzar l’estat d’ànim de la persona.
Es diu que famosos com Mel Gibson, Elisabeth Taylor o Catherine Zeta-Jones pateixen un trastorn d’aquest tipus. Altres personatges no tant contemporanis com Vincent van Gogh, Ernest Hemingway o Edgar Allan Poe també.


"...Los hombres me han llamado loco; pero todavía no se ha resuelto la cuestión de si la locura es o no la forma más elevada de la inteligencia, si mucho de lo glorioso, si todo lo profundo, no surgen de una enfermedad del pensamiento, de estados de ánimo exaltados a expensas del intelecto general.

Aquellos que sueñan de día conocen muchas cosas que escapan a los que sueñan sólo de noche..."



Eleonora. [fragmento]

Cuento de Edgar Allan Poe

Traducción: Julio Cortázar.
On the Threshold of Eternity. Vincent van Gogh

Extret del blog:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada